Besök på djursjukhuset

Ådiths mage kraschade under påskhelgen. Hon fick diareé. Jag hade Mangos kull i färskt minne och var därför redan rustad med både dietmat, fortiflora och andra preparat som stoppar upp. Jag gjorde precis som man ska - prio ett, stoppa diareén! Tyvärr så kräktes hon av de tabletter och den Fortiflora jag tvingade i henne. Naturligtvis rasar hon i vikt. Om en kattunge går upp 10-20 gram/dag så kan jag lova att med diareé och kräkningar kan den gå ner det dubbla 20-40 gram/dag.

Jag lade märkte till att hon inte ville äta redan i fredags, men jag tänkte att hon säkert knaprat lite torrisar och inte var hungrig. Vid vägning hade hon inte gått upp lika mycket som jag förväntat mig och på kvällen såg jag att hon bajsade löst. I söndags kväll såg jag att hon åt lite och jag trodde att jag fått stopp på diareén. Samtidigt såg jag att även lilla Åfelia bajsade löst och kräktes. Båda killarna var opåverkade och även lilla Åfelia busade på. 

När jag kom hem på måndagmorgon (efter ett nattpass) och ingen ville äta var det bara att ringa Djursjukhuset. Ådith satt still och mådde verkligen inte bra.

Väl på Djursjukhuset undersöktes både Chanel och alla fyra ungarna mycket noggrant. Tack och lov träffade jag en av de veterinärer jag träffade en av gångerna när jag var in med Mango och hennes kull. 

Det är lätt att misstänka någon parasit, tf eller Giardia även om vi testade negativt så sent som i september/oktober. Det kan även vara något virus eller bakterie jag fått med hem?

Med facit i hand undrar jag hur jag tänkte när jag åkte på utställning med Yullan - eller hur jag tänkte när hon efter att ha varit på utställning fick träffa kattungarna? Jag vet hur man ska göra, vad man bör göra och jag gör det inte???

Det behöver inte vara något speciellt Yullan tagit med hem, en annan bakterieflora bara kan räcka för att göra små kattungar sjuka. Att hon skulle fått tf på en utställning anser jag vara en obefintlig risk. Giardia däremot kan ju faktiskt tom följa med under skorna.

Kattungarna fick iaf vätska och antibiotika - jag fick med tre plastburkar att fylla med bajs.

Tre burkar med bajs lämnades igår på Djursjukhuset för att skickas till Tyskland. Tydligen kan labbet där, till skillnad mot SVA, även kolla virus & bakterier.

När jag ändå samlade bajs passade jag på att testa för Giardia (jag hade tidigare köpt stickor men ännu inte använt dem) Jag testade Chanel och någon av kattungarna. Båda proverna var negativa.

I tisdags vände vikten iaf för Ådith - hon gick upp i vikt. Åfelia gick ner ytterligare men igår hade hon gått upp om än bara några gram. I går var de även pigga, lekte, busade och klättrade även om de inte ville äta så mycket.

Sedan vi kom från Djursjukhuset är Chanel med kattungarna instängda i kattrummet. Jag tvättar händer före och efter att jag varit inne hos dem. Jag har tvättat alla textiler som fanns i rummet och det har inte varit någon diareé i lådorna sedan de fick antibiotika. 

Naturligtvis har många tankar kring det här snurrat i mitt huvud dessa dagar och visst har jag fällt en del tårar. När små kattungar blir sjuka är det inte kul att vara uppfödare, det är då man tänker att ALDRIG mer..... det är då man vill kastrera och lägga ner uppfödningen... men när de kryar på sig och gör klumpiga volter i leken med ett syskon eller klättrar och tar sig upp i klöstunnan eller fåtöljen för första gången då inser man vad man skulle gå miste om - om man la ner 

Ingen kattunge kommer att lämna mitt hem förrän jag vet att de är FRISKA! 

/29683455_10155512177453683_3634530891697690749_n.jpg

/29790116_10155512176628683_3316439774628839636_n.jpg

 

Testet jag använt - Giardia snabbtest

Här finns att läsa om vad SVA skriver om parasiter

 

/30051648_10155513343828683_3526650537869324807_o.jpg

Vill du bli informerad om senaste nytt med ett Nyhetsbrev?

 blogglista.se

Klicka gärna på "Blogglista-knappen" så hamnar vår sida högre upp ;-)

5 Apr 2018

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)