En uppfödares mardröm

Det värsta som finns som uppfödare (tycker jag) är när man får höra att en såld katt blivit sjuk och inte längre finns. I onsdags fick jag just den informationen. En katt som blev två år i juli hade insjuknat i FIP och fått somna in. Det värsta att bära är naturligtvis den sorg familjen känner över att ha förlorat en familjemedlem. Det är ju det sista man vill, att våra sällskapsköpare ska drabbas.

FIP är en hemsk sjukdom och man vet inte till 100% varför vissa drabbas. Man vet att katten måste ha blivit utsatt för coronavirus och det har cirka 80% av alla katter i flerkatthushåll blivit. Coronavirus i sig är inte farligt och man behöver inte se på katten om den har det. Men.... vissa individer muterar viruset till FIP. Man tror att det finns en viss ärftlighet, inte för sjukdomen FIP men för ett sämre immunförsvar. Rådet är att inte göra om en kombination där någon avkomma insjuknat i FIP. Andra faktorer som kan spela roll för att viruset ska mutera är bland annat stress och inavelsgraden.

Jag försöker hela tiden göra så bra parningar jag kan, använda friska djur i aveln och ändå kan man drabbas. När man får ett sådant här besked försvinner allt roligt med avel & uppfödning och man är under isen ett tag. Tankarna rullar på, kunde jag gjort något annorlunda? Det är ju lätt med facit i hand att säga/tänka att man inte borde gjort den kombinationen men det visste jag ju inte då.

Sedan kommer ju så klart oron över de andra i kullen. Det här var den andra katten som insjuknade i FIP i just denna kull. Två av sex finns inte mer :-( Yullan är ju kvar här hemma så henne har jag full koll på och hon mår iaf bra just nu. Den här kullen hade ju problem med magarna när de var små och Yullan var den som var mest illa däran. 

Det här är den tredje katten (på 32 kullar) som kommer från mig/min uppfödning som insjuknat i FIP. 

Just nu mår jag inget vidare över det här och jag känner starkt med familjen som förlorat sin katt. Jag vet bara inte hur jag skulle kunnat förhindrat detta?

Om någon har några frågor så hör av er till mig, onödiga spekulationer och gissningar leder ingen vart.

/img_2788.jpg

 

Vill du bli informerad om senaste nytt med ett Nyhetsbrev?

 blogglista.se

Klicka gärna på "Blogglista-knappen" så hamnar vår sida högre upp ;-)

 

13 Oct 2019

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)