Femte dygnet - nu känns det lugnt

Jag tycker allid att det är nervöst när det väntas kattungar. Att vänta på Y-kullen var inget undantag trots att det är min 24:e med stamnamn. Jag har en låda där jag har allt jag ev skulle behöva till kattförlossningen så jag är och känner mig förberedd. Det är mycket som är lika mellan förlossningarna men det är även en del som skiljer sig åt. Man lär sig hela tiden. När Mango tydligt visade att, idag kommer kattungarna, det är då jag blir laddad och nervös. I Mangos fall berodde det dels på att hon var en förstagångshona men också på att både hennes mamma och mormor blivit förlösta med kejsarsnitt.

När förlossningen väl startat försöker jag bara vara nära. Jag har någnstans hört att man ska sitta på sina händer när katten föder och jag försöker tänka på det. Jag låter mammakatt sköta om allt utan inblandnig av mig. Naturligtvis finns jag där om det skulle behövas. Jag försöker tänka att en bra hona både ska klara av att föda sina ungar själv, dia och fostra dem. Det som skilde Mangos förlossning från min tidigare erfarenhet var dels att alla 6 kom med baken först och att endast en kattunge kom ut i sina hinnor, de andra utan. Att kattungar föds med baken först är inget konstigt utan helt normalt, uppskattningsvis kommer 1/3 del av alla kattungar med baken först.

Mango hade också lite svårt att få ut den första ungen. Jag tyckte det var väldigt lång tid som jag såg både svansen och en baktass. Den femte ungen satt ju fast och där var jag till slut tvungen att hjälpa till. (hon är störst och väger mest) Eftersom jag var 100% säker på att den var död skulle hon ha ännu svårare att krysta ut den då den inte kunde hjälpa till. Jag har haft kattungar förut som suttit fast, sist var ju när Diva fick. Hennes första (Wille) satt fast och Diva skrek i högan sky. En annan gång var kattungen död.

När alla kattungar är födda brukar det bli som att dra ur proppen eller släcka ljuset - ett lugn infinner sig och det är helt underbart att få vara med om detta. Kattungarna diar och mamma katt är inte bara nöjd utan också så stolt.

De första två-tre veckorna låter jag faktiskt kattmamma och ungar vara ifred. De ska ha varmt, mörkt och lugnt omkring sig. Jag tittar till dom några gånger/dag och en gång/dag byter jag i bolådan och passar då samtidigt på att väga dem. Jag väger varje dag de första två veckorna, ibland fortsätter jag om det behövs men oftast räcker det med 1 gång/veckan sedan fram till leverans.

Att väga dom är ett sätt att kontrollera att de får mat i sig. Första dygnet kan de gå ner i vikt, innan mammans mjölk kommit igång. Därefter ska de gå upp. Vad som är normalt? Jag brukar räkna med 10-15 gram/dygn.

Två av sexlingarna gick inte upp i vikt första dygnet (grön & blå). Dag två hade Blå gått upp lite, +3 gram och Grön +5 gram. Dag tre hade Blå ökat som han ska medans Grön stod still. I går hade Grön bara ökat med +5 men idag var ökningen normal. Jag hade mentalt ställt in mig på att jag kanske skulle behöva tilläggsmata men som det ser ut nu så avvaktar jag. Jag vill helst inte "lägga mig i " naturen om det inte är nödvändigt. Naturen är ju så fiffigt ordnad så att mjölken som produceras styrs av efterfrågan (under normala omständigheter) Börjar man då ge ersättning så efterfrågas ju inte lika mycket mjölk vilket gör att det inte produceras mer. Så naturen är bäst och jag avvaktar men håller naturligtvis koll på både Grön och Blå´s vikter. De andra hade redan dag två passerat 100 gram.

Det är oftast trångt vid mjölkbaren när sex kattngar ska ha di. Jag ser att både Grön och Blå diar längst fram på Mango. jag vet inte om det är så men min erfarenhet visar att det finns mest tillgång på mjölk i "tuttarna" längst bak?

Jag har tagit bort alla halsband. Jag ser skillnad på dem nu och med hjälp av skillnaderna vet jag också vilken kattunge som är vilken. Annars är det praktiskt med färgband, det går fort att se vilken unge som är vilken och när man fotar är det toppen. Men nu tog jag bort dem eftersom två av dem fastnat med tassen i bandet.

  ROSA VIT  GRÖN  BLÅ  GUL  ORANGE 
Födelsevikt 85 101 89 81 104 94
dag 1 94 115 88 76 116 100
dag 2 103 121 93 79 130 113
dag 3 120 135 93 92 147 118
dag 4 128 142 97 100 161 130
dag 5 148 159 108 114 167 145

Då jag inte alltid väger på samma tid kan det skilja på antal gram/dag

 

/img_7362.jpg

 

 

Vill du bli informerad om senaste nytt med ett Nyhetsbrev?

 blogglista.se

Klicka gärna på "Blogglista-knappen" så hamnar vår sida högre upp ;-)

4 Aug 2017

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)