Min uppfödning

S*Ullstrumpans birmor har i dagsläget fött upp 20 kullar med kattungar (71 stycken) I de flesta av mina kullar har det blivit 4 kattungar, någon gång 1 och några gånger 5-6 st. 18 av de kullarna är födda före år 2000. På den tiden varken hjärt- eller njurscannades avelsdjuren i den omfattning som görs i dag. I slutet av 1990-talet focuserades det en hel del på FIP och man testade titrar. Jag tror att jag har haft tur, mina bästa avelshonor Chirå och Bettan fick båda stora kullar, enkla förlossningar och var perfekta mammor. Mig veterligen har jag heller aldrig fått någon missbildad kattunge, inga dödfödda och inte heller någon med navelbråck, svans- eller tådefekt. Jag vet att en kattunge i B-kullen (Bombi Bitt) hade blåsljud på hjärtat vid veterinärbesiktningen och hon fick somna in trots att det enligt veterinären kunde växa bort. Bettan fick också en "överburen" unge i G-kullen. Den handmatade jag troligen ihjäl och han fick lunginflammation och dog 5 dagar gammal. I majoriteten av mina kullar är det minst en avkomma/kull som gått vidare i avel. Jag slutade min uppfödning 1999 och var sedan borta från kattvärlden i över 15 år.

Kortfattat står jag för det här:

 • Jag tycker man ska följa Birmasällskapets rekomendationer när det gäller avel och uppfödning
 • Självklart följer jag även Sveraks regler och riktlinjer
 • Jag är emot tidig kastrering. Tidig kastrering kom till för att minska antalet huskatter och på så sätt höja kattens status. För oss med raskatter är det bara ett sätt att minska avelsutbudet och/eller "hålla på sina linjer" Om det nu finns någon som har egna linjer? Alla har vi väl börjat med någon annans linjer? Däremot tycker jag att ALLA katter som inte ska gå i avel ska kastreras men tidigast vid 6 månaders ålder.
 • Jag följer Jordbruksverkets lagar och regler
 • Jag säljer alla mina kattungar som sällskapskatter, dvs samma pris. Lägre pris om någon kattunge skulle ha en defekt, tex svansknick, navelbråck eller är kryptochid. Jag kan aldrig ge garantier för att en kattunge är avelsduglig eller blir en utställningsstjärna.
 • Jag säljer gärna mina kattungar till någon som vill avla eller ta någon kull (förutsatt att kattungen ser ut att hålla för det) Jag anser att mitt ansvar är de kullar jag föder upp. Om någon avlar på en av mina kattungar så är det den som är ansvarig för resultatet.
 • En bra avelshona bör klara av både födsel och digivning själv
 • Det är inte alla parningar jag gjort som jag är stolt över men man kan inte vara fullärd från början. Jag avlar på individer jag tror på och utifrån det jag vet.
 • Jag kastrerade Prillan för att hon var en B-hona, dvs hade B-blod. För mig känns det inte bra, även om jag fått tillstånd av Jordbruksverket, att mamman inte får dia sina kattungar de första dygnet. Andra får göra som dom vill och jag lägger ingen värdering i det men för mig känns det inte etiskt riktigt. 
 • Jag tycker inte om skitsnack eller förtal mellan uppfödare utan tycker att vi alla måste sträva åt samma håll, hjälpa, stötta och glädjas med varandra. Är det någon som undrar varför jag använt den hanen eller gjort den kombinationen så fråga MIG!
 • Då jag bloggar om min uppfödning kan den som vill få mycket information om den. Vid funderingar så fråga! Använd nedanstående kontaktformulär,  skriv i facebook kommentarerna eller kontakta mig via mail eller telefon (mailadress & telefonnummer hittar du under "kontakta oss")

(Lämna tom)
14 Sep 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)