Y-kullen på bättringsvägen

Ja, igår vände det!

Det har varit en otroligt jobbig sista vecka, speciellt från fredagen. I tisdags trodde jag faktiskt att jag skulle förlora hela kullen. Det var hemskt att se dem "tyna bort". Ingen av kattungarna ville äta, de diade bara korta stunder. Ibland var de inte ens intresserade av att dia och ofta ville inte Mango dia dem. Jag matade på med spruta, några ml.... så diade de och spydde. De tappade upp till 40 gram/dygn.

Tre dagar i rad har vi varit till djursjukhuset i Kumla. Första dagen (i måndags) blev dom uppvätskade och vi fick med några tabletter hem som skulle stoppa upp diarrén, Attapectin. Fick även med provtagningskit för stora patasitpaketet. Jag skulle samla avföring och skicka till SVA. Det var svårt att få i kattungarna en halv tablett två-tre ggr dagligen. Jag fick slamma upp dom i vatten och ge med spruta men de spydde snart upp det. I tisdags åkte jag in igen med dem. Det var en underbar veterinär som tog hand om oss, tog oss på allvar och förstod min förtvivlan. Kattungarna tempades och iaf en av dem hade feber. De fick vätska, b-vitamin och pencillininjektion.  Jag skulle komma tillbaka på onsdag morgon. Avföringsproverna lade jag på lådan.

När jag vaknade på morgonen var det ytterst lite diarré i lådorna. Jag hittade en helt normal bajskotte och började grina av lättnad. En snabb koll på vågen visade att några av kattungarna faktiskt hade gått upp i vikt, några gram. Några hade gått ner men bara några gram. Väl på djursjukhuset fick dom sin pencillininjektion, fick vätska och en medicin mot illamående. Den med feber var feberfri. Jag matade med spruta under dagen och ingen av kattungarna spydde något mer utan fick behålla det jag gav dem. De ville fortfarande inte äta själva. Jag vägde dem igen på eftermiddagen och nu hade alla gått upp i vikt, mellan 12-30 gram. I går kväll kokade jag kycklingfile och satte ner ett fat till dem - alla åt även om det inte var stora mängder. Ingen diarré alls i lådorna under hela dagen.

Nu känner jag en otrolig lättnad och hopp om att detta kommer att gå vägen. Det kommer naturligtvis ta ett tag innan de ätit upp sig igen och ser ut som normala kattungar. De tre minsta har ju mest att ta igen. Dom kommer att få stanna någon/några veckor längre och första vaccinationen får vänta tills dom kommit upp i normal vikt.

Varför blev dom sjuka? Ja, jag vet inte och inte veterinären heller. Blev Mango sjuk av att tvätta bajs på kattungarna eller blev kattungarna sjuka av Mango? Har Mangos löp något med detta att göra? Har dom någon parasit? Har jag Tf eller Giardia i mitt katteri? Eftersom avföringsprover nu är skickade så kommer jag iaf att få svar på det. Skulle det visa sig att jag har Tf och/eller Giardia kommer jag inte att tro på negativa tester igen. Jag har testat mina katter/kullar flertalet ggr/år mot Tf och Giardia och alla tester har varit negativa. Jag tänker även att OM det var Tf eller Giardia borde inte Divas kattungar eller Diva och Chanel ha fått några symtom? Det finns egentligen ingen anledning att spekulera eftersom jag snart, inom några dagar, kommer att ha provsvaren och då VET jag. Håll nu tummarna för att Mangos kattungar snabbt piggar på sig och kommer ifatt, de är de tre minsta jag är mest orolig för då de största ändå har en vikt på över 600 gram.

/kull.jpg

Mango med sina kattungar på Djursjukhuset i Kumla

 

/5123-1.jpg

Tabletterna vi fick som är mot diarré

 

Vill du bli informerad om senaste nytt med ett Nyhetsbrev?

blogglista.se

Klicka gärna på "Blogglista-knappen" så hamnar vår sida högre upp ;-)

21 Sep 2017

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)