Uppfödarvänner eller fienden?

Jag har funderat en hel del de sista två åren på vad som hänt i kattvärlden? Hur svårt det är att låna hane, alla dessa restriktioner och varför så många hör av sig och säger att de inte får köpa en katt till avel? Jag har också vänner som blivit illa behandlade av andra uppfödare, jag hör en hel del..... svaller-fakta och skitprat. Ändå borde vi alla arbeta för samma sak och ha gemensamma mål. Det låter så enkelt men jag vet att det är svårt. Vi VILL alla jobba för birmans bästa, ha fram friska och exteriört vackra birmor men våra vägar dit ser olika ut. Vi går den väg vi själva tror på utifrån den erfarenhet och kunskap vi bär med oss.

Det är så många ställningstaganden vi måste göra och som just nu diskuteras flitigt på sociala medier. Det är främst hälsan hos våra katter, tidig kastrering, restriktioner, hur många avkommor våra avelsdjur ska få och om man ska göra om en kombination eller inte. Vi tycker alla olika och ser det utifrån olika perspektiv.

Men oavsett vad vi tycker så kan vi respektera varandra för det. Jag behöver inte tycka att mina uppfödarkollegor alltid gör rätt och tar rätt beslut men jag kan respektera dem. Jag behöver faktiskt inte stå till svars för vad andra gör. Jag tar ansvar för mitt och jag kan rekommendera vem jag vill och bestämma själv vart jag ska köpa katt.

Som uppfödare är man oftast väldigt ensam och det spelar faktiskt ingen roll hur du en gör så finns det ALLTID någon som tycker att du gör fel eller skulle gjort på något annat sätt. Det är helt OMÖJLIGT att vara ALLA till lags. Men jag vill inte vara ensam, jag vill ha uppfödarvänner omkring mig, att bolla planer med, att kunna låna hane, få hjälp med att bedöma kattungar, sällskap på utställningar och att prata katt med.

Men.... när folk, uppfödarvänner eller andra kattmänniskor helt plötsligt tycker något om en för att man tagit ställning i någon fråga eller inte vill delta i något skitprat då har det gått för långt. Att man kan bli "blockad" på sociala medier för att man inte håller med eller inte tar avstånd från någon för att någon annan tycker det.

Det är också intressant hur mycket andra vet, både vad som händer i olika katterier (utan att ha varit där) och vad man tycker och gör? Ett tips från coachen är att fråga, fråga den det berör så får du ett svar utan en massa tillägg som inte stämmer.

Jag vill gärna ha kvar mina uppfödarvänner, även om de inte alltid tycker som mig och delar min väg mot mitt avelsmål. Jag respekterar det. Skiljer sig våra värderingar för mycket så önskar jag iaf att vi kan glädjas åt varandras framgångar. En snygg katt är ju snygg oavsett vem uppfödaren eller ägaren är, eller hur!

Själv är jag emot tidig kastrering och jag är emot allt vad restriktioner heter. Jag tror att restriktioner och "buskisavel" har ett samband. Jag säljer gärna katter till nya uppfödare eller till den som bara vill ta en kull och jag säljer till vem jag vill.

I den värld vi lever i nu kan man ju fundera på vad det är värt att tjafsa om/bli osams om vem som parat med vem eller varför man gör si eller så. Jag är trött på grupperingar och skitprat! Var rädda om varandra och behandla andra som du själv vill bli behandlad.

 

Vill du bli informerad om senaste nytt med ett Nyhetsbrev?

 blogglista.se

Klicka gärna på "Blogglista-knappen" så hamnar vår sida högre upp ;-)

17 Jul 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)