Välkommen Ö-kullen

Välkommen lilla "Ö" - Dag 68

Jag sov på träsoffan i matrummet i natt. Mango och jag stängde in oss där. Jag somnade till slut och vaknade 06.50. Då hade jag missat allt :-( Mango låg i bolådan och spann, en halvmeter från mitt huvud. Hos henne låg en unge som nästan var torr. Den måste ha blivit född vid 06-tiden. Underlägget var ff fuktigt av blod och fostervatten. Tänk att jag missade det - urk.

Jag piggnade till fort men i bolådan var det lugnt. Mango låg lugnt och den lille diade. Min första tanke var att hon tagit en paus. Hon hade inga värkar och hon var uppe och åt. Det var lite förbryllande då honor normalt inte lämnar bolådan första dygnet. Klockan gick och ingenting hände. Jag tänkte att ok, hon är väl klar?

Tur man har vänner att rådfråga och diskutera saken med. Jag avvaktade eftersom hon trots allt var lugn även om hon lämnade bolådan några gånger för att äta & dricka. 

Det är alltid svårt att veta vad och när man ska ingripa. Katter föder normalt lätt och utan inblandning mer än att matte eller husse "håller handen" och finns med. Men det kan gå fel och det händer. Jag valde att avvakta då hon var lugn och både åt mat och drack vatten. Det är ju inte världens roligaste att stuva in kattmamma och unge i en bur och åka till veterinären. 

Vid 13-tiden började hon andas häftigare och stundvis med öppen mun. Antingen var det något på gång eller så mådde hon inte bra. Hon hade ff inga värkar. Jag hade värmedynan på i bolådan men drog ut kontakten om det var så att hon var varm. Men inget hände.......

Jag bokade en tid hos First Vet och vi hade videosamtal klockan 13.45. Vilken bra grej - jag kan verkligen rekommendera First Vet. Så trevligt bemötande! Eftersom jag inte var med när ungen föddes visste jag ju inte heller om moderkakan kommit ut. Fick rådet att åka till veterinären för att med hjälp av röntgen se om det fanns ungar eller efterbörd kvar i magen. Hon skickade en remiss till Distriktsveterinärerna Nerk och jag ringde sedan dit och fick komma på en gång. Mango andades nu oftare med öppen mun.

In med Mango och ungen i en transportbur och till veterinären.

Hos veterinären fick vi komma in på en gång. Det jag nu var rädd för var att det fanns icke levande ungar i magen på Mango. Veterinären undersökte Mango och tog henne sedan till röntgen. Det fanns inga ungar i magen och ingen efterbörd. Mango andades med öppen mun och både jag och veterinären bedömde att hon på något sätt var smärtpåverkad. Hon hade ingen feber men därimot var alla hennes juver sprängfyllda med mjölk. Vi mjölkade ut lite för att lätta på trycket.

Mango fick smärtstillande efter att vi diskuterat saken och vi var kvar ett bra tag för att se om det gav något resultat. Hon blev iaf lugnare och vi åkte hem strax efter klockan 16.

Den lille ligger i bolådan igen och Mango andas inte längre med öppen mun!

I morse när jag tittade på ungen tyckte jag att det var en kille men det var nog svullet där bak för nu ser det ut som en tjej!

I morse vid 07-tiden:

/vkull.jpg

/vkull-2.jpg

/vkull-3.jpg

Lite senare:

/vkull-4.jpg

/vkull-6.jpg

/vkull-10.jpg

/vkull-9.jpg

/vkull-8.jpg

/vkull-7.jpg

/vkull-14.jpg

/vkull-12.jpg

Hos veterinären:

/vkull-15.jpg

I min famn under tiden Mango var på röntgen:

/vkull-17.jpg

Klara att åka hem:

/vkull-18.jpg

 

Vill du bli informerad om senaste nytt med ett Nyhetsbrev?

 blogglista.se

Klicka gärna på "Blogglista-knappen" så hamnar vår sida högre upp ;-)

 

11 Jul 2019

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)