Vilken dag & natt

Igår på dag 63 visade Åfelia att det var dax. Redan klockan 06 (medans jag matade Ösa) lade hon sig i bolådan i vardagsrummet (Divas bolåda)

För att göra en lång historia kort så låg hon där fram till typ klockan 11. Hon hade någon enstaka värk men sov långa stunder. På bounderlägget kunde jag se att hon vätskat något. Sedan ville hon inte vara kvar i bolådan utan ville därifrån. Jag försökte hålla henne kvar men det gick inte. Hon sprang ner i källaren och var på toa. Hon lade sig sedan bekvämt i hundvagnen som står i källaren. Jag bar upp henne i kattrummet och stängde in oss där. Hon ville inte ligga still utan låg både i bolådan, på golvet och i kattlådan. Inget hände. Jag tyckte det var knepigt då hon vätskat och det var det som oroade mig. Jag ringde Distriktsveterinären men de hade inga veterinärer tillgängliga. Jag ringde FirstVet och hon sa att det kunde komma vätska under öppningsskedet som dessutom kunde ta 12-36 timmar hos en förstföderska. Hon fick även se Åfelia under vårt samtal.

Åfelia började nu få värkar som kom med 2-4 minuters mellanrum. Någon gång kunde det dröja 8-10 minuter mellan värkarna. Det här var "krystvärkar" men typ bara en eller två åt gången.

Vi ringde jouren eftersom jag nu var övertygad om att det var krystvärkar och inget hände. Jag kunde tänka mig två anledningar, antingen var hon väldigt värksvag eller så var ungen som skulle ut - död.

Tack och lov fick vi komma på en gång, veterinären skulle möta upp (jourtid) Min man fick åka med Åfelia eftersom jag hade Ösa att mata.

Veterinären ville snitta henne på en gång men behövde kalla in en assistent. I väntan på assistenten kände han bak på Åfelia, där låg en kattunge i felläge. Åfelia lyckades föda fram den med hjälp av veterinären och den var död.

Åfelia kollades med röntgen då hon hade krystvärkar efter det att den döda ungen kommit ut. Där fanns tre kattungar i magen. (Tänk att hennes lilla kula kunde rymma fyra bebisar)

Åfelia snittades, alla tre kattungarna låg kvar i livmodern och hon hade inte orkat få fram dom själv.

Mannen och Åfelia med ungar kom hem igen vid 23-tiden. Jag hade förberett kattrummet genom att lägga värmedyna i bolådan och hänga upp min "grislampa" ovanför. (Grislampa = värmelampa för griskultingar med rött sken)

Det här är min första hona som blir snittat (på 30 kullar) och jag vet inte riktigt vad jag väntat mig..... men inte det som kom hem iaf.

Hem kom en helt väck Åfelia och tre kattungar som såg döda ut. De låg i rad på sidan med halvöppna munnar. Åfelia låg raklång på mage och var totalt ointresserad av det hon hade bredvid sig.

Jag flyttade över "lilla familjen" till bolådan. Där satt jag sedan hela natten och "gnuggade" kattungar som var helt borta av narkosen. En av dem, en hona, var mer borta än de andra två, hon rörde sig inte ens när man gnuggade henne utan man såg bara svagt att hon faktiskt andades. Jag var 100 på att hon inte skulle överleva natten men hon hängde med. Jag la en droppe sockervatten på hennes tunga men hon varken protesterade eller svalde. Det var en hemsk natt. Tidigt i morse vid 05-tiden tittade Åfelia för första gången på sina ungar, hon puttade med nosen på dem. Vid 06-tiden började två av dem att låta lite och sökte sig till Åfelia för att dia. Honan låg vid Åfelias nos och jag hörde på henne att hon snart skulle somna in. Hon somnade in någon timme senare och Åfelia hade redan då puttat bort den en bit ifrån henne.

Idag har jag tillbringat min tid mellan kattrummet där Åfelia är och med att mata Ösa. Åfelias två (tror det är killar) har så gott som hela tiden legat och diat eller sovit med en tutte i munnen. Jag har gett dom några droppar kmr och hoppas nu att Åfelia får igång sin mjölkproduktion.

Här har Åfelia lagt sig i Divas bolåda:

/img_0104.jpg

Här ligger hon i sin bolåda i kattrummet:

/img_0159-1.jpg

 

Vill du bli informerad om senaste nytt med ett Nyhetsbrev?

 blogglista.se

Klicka gärna på "Blogglista-knappen" så hamnar vår sida högre upp ;-)

 

17 Jul 2019

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)